Grövre vallmofrallor








Bakade frallor häromdagen som blev så sjukt snygga?! Eller hur? Dem var inte alls svåra att baka och det enda jag inte hade hemma som ingredienser till en början var jäst och durumvetemjöl. Och det gick ju lätt att handla i mataffären!
Du behöver:
35 gram jäst
3 dl ljummet vatten
3 msk matolja (jag använde rapsolja och smakade kanon)
3 msk råsocker
1 msk salt
1 ägg
1 dl råg- eller grahamsmjöl
4 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl
Att strö över:
Havregryn, svarta sesamfrön eller i mitt all vallmofrön

  1. Smula jästen och rör ut den i det ljumna vattnet.
  2. Tillsätt olja, socker, salt och rör ihop ordentligt.
  3. Vispa ägget lätt med en gaffel i en kopp och häll i det mesta (spara lite till pensling).
  4. Blanda dem tre mjölsorterna och sikta ner i degen.
  5. Arbeta degen ordentligt för hand eller i maskin tills den är blank och elastisk.
  6. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
  7. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till 8 runda bullar. Platta till dem lite lätt med handen och låt jäsa på plåten i 30 minuter till.
  8. Sätt ugnen på 225 grader celcius.
  9. Pensla frallorna med ägg och strö över valfri topping. Grädda i ugnen i cirka 8 minuter, tills dem blir gyllenbruna och fina!

Servera ljumna direkt från plåten, eller dagen efter såklart! Dagen efter blev ytan inte lika krispig men då körde jag in dem i ugnen lite snabbt på grillfunktionen. Blev som nybakta igen! Enligt receptet fungerar det utmärkt att frysa dessa frallor. Nästa gång sa jag göra dubbel sats och frysa in ett gäng.




Gillar

Kommentarer